Intro Over ons Problematiek Oplossing Projecten Help mee Archief Partners Contact

Oplossing

Voor het koken op hout is er een goed alternatief binnen handbereik: koken met de zon! Het principe is eenvoudig: zonlicht wordt weerkaatst op een zwarte pot. Hoe meer zon, hoe sneller de opwarming. Een groot deel van Afrika kent een droog seizoen van 8 à 9 maanden per jaar. Dit zijn jaarlijks 8 à 9 maanden waarin een zonneoven gebruikt kan worden om te koken. Met andere woorden, 50% van alle hout dat in Afrika opgestookt wordt om te koken, kan dankzij zonneovens bespaard worden. Gebruik van isolatiemanden om eten warm te houden levert nog eens extra energiebesparing op.

Wat is een zonneoven?

De gratis energie van de zon gebruiken om te koken kan heel eenvoudig met een zonneoven. Er zijn heel wat modellen op de markt: de een te duur voor ontwikkelingslanden , de ander onveilig.

Nu is er een nieuw toestel beschikbaar! De Sunicook.

De Sunicook

Dit nieuwe unieke model is veel goedkoper dan andere bestaande parabolische modellen – hij werkt bijzonder krachtig en is ook veilig bij gebruik.

De voordelen:
  • Gemakkelijke montage op 30 minuten
  • Je kunt erop koken voor 8 personen.
  • Hoge temperaturen op korte tijd. 2 liter water kookt op 45 min.
  • Je kan er ook brood, vis of vlees in bakken.
  • Geen risico op verblinding of brandgevaar.
  • Door zijn stevigheid is hij ook weinig windgevoelig.

Montage van de SolarCooker

Stap 1: Check of alle componenten aanwezig zijn.
Kijk eerst goed naar de afbeeldingen op het montageformulier om na te gaan of alle onderdelen aanwezig zijn en welke componenten precies waar moeten komen. De ganse montage gebeurt zonder één enkele sleutel.
Stap 2: Maak het statief
Het statief, met de staanpootjes wordt aan elkaar gezet met vijzen en vleugelmoeren.
Stap 3: Monteer de metalen draagring en het draagstel voor de kookpot
De draagring van de parabool bestaat uit 2 identieke metalen helften, deze verbind je met de vleugelmoeren. Vervolgens breng je de drager voor de kookpot in de draagring. Hiervoor schuif je de cilinders door de openingen in de draagring.
Stap 4: Bevestig de draagring op het onderstel
Draagring met draagstel voor de kookpot passen in de gleuf bovenaan het draagstel. Ze worden vastgemaakt met een lange vijs en vleugelschroef. De extra vleugelschroef in één van de cylinders van de centrale as laat toe om de parabool in een bepaalde kantelstand te blokkeren.
Stap 5: Montage van de reflecterende delen
Er zijn 12 reflecterende lamellen. Begin met de 2 welke een centrale opening hebben die rond de cylinders van de centrale as gaat. Verbind ze langs onder met de grote vijs die alle lamellen hier laat samenkomen. Bevestig de lamellen op de metalen draagring met 2 vijzen en een plastieken schroef die aan de binnenkant van de reflectoren wordt aangebracht. Vervolgens bouw je de parabool verder op met de andere 10 identieke lamellen. Neem telkens 2 lamellen die je symmetrisch tegenover elkaar zet met de punt over de centrale vijs. De lamellen overlappen elkaar een beetje om een mooi aaneengesloten oppervlak te krijgen voor een perfecte weerkaatsing. Draai nu langs onder de centrale vijs aan, en breng nog de zonnerichter aan langs de binnenkant.

De isolatiemand

De isolatiemand is een grote mand gemaakt uit natuurlijke materialen gevuld met een isolatielaag. Deze isolatielaag kan bestaan uit hooi, rijst- of gierstpelletjes, katoen, dekens, enz… Deze manden kunnen gemakkelijk lokaal en goedkoop worden gemaakt. Gerechten blijven vele uren warm en moeten niet meer extra opgewarmd worden. Men kan ook gerechten op kookpunt laten komen en verder laten nagaren in de isolatiemand. Hiermee wordt dus op 2 manieren energiebesparend gewerkt. Deze techniek, hoe simpel ook, is nauwelijks gekend, maar heeft een zeer groot potentieel.
NL | FR | EN